Tevreden is genoeg

Even een filosofisch stukje. Niet met de intentie om jou ergens van te overtuigen, maar wel om je ergens over te laten nadenken, namelijk; wat streef je na?

Geluk of tevreden zijn?

Als ik om me heen kijk dan zie ik coaches, tv-programma’s, zelfhulpboeken allemaal met hetzelfde onderwerp: hoe word je gelukkig?

Het lijkt wel of het leven niet zinvol is als je niet constant gelukkig bent.

In eerste instantie denk ik; ja, ik ben inderdaad liever gelukkig. Het tegenovergestelde is namelijk ongelukkig en dat ben ik liever niet.

Maar het is allemaal niet zo zwart/wit. Het is niet of/of en het is ook niet maar een van deze twee. Er zit nog een heel gebied tussen. En in dat gebied vind je ook tevredenheid. En volgens mij is dát wat je zou willen zijn.

Liever gelukkig of tevreden?

Even een klein experimentje:

Boots voor jezelf het geluksgevoel eens na. Dat echte “YES”-gevoel; ik heb het gedaan/gehaald/etc. En dan ook echt fysiek proberen na te bootsen, dus met die vuist in de lucht, gebalde vuisten of hoe het bij jou opkomt.geluksgevoel

Wat voel je dan?

Ik voel best veel spanning. Ok het is prettige spanning omdat het om iets positiefs gaat. Maar het is nog steeds spanning. En dat vind ik voor even wel prima, maar om nou constant zo rond te lopen…

Dan het tevredenheids-gevoel; roep dat eens op. Hoe voel je je wanneer je tevreden bent? Als je je to-do-lijst af hebt, of wanneer je na een drukke dag op de bank ploft of in de tuin gaat zitten met een koel drankje? Of wat dan ook dat “he-he” gevoel voor jou oproept.

TevredenHoe voelt dat?

Voor mij voelt dat als een ontlading; mijn schouders zakken, alles ontspant, zelfs mijn hoofd wordt rustiger. Er is geen greintje spanning te ontdekken.

Dit gevoel kan ik uren, dagen, maanden, zelfs jaren volhouden. Geen enkel probleem.

Je bent eerder tevreden dan gelukkig

Ik kies daarom voor tevreden zijn als mijn basis. Want waarom persé altijd voor die 10 willen gaan, wanneer een 7 ook ruim voldoende is?

Die 7 is ook veel makkelijker om te bereiken. Tevreden is genoeg. Meer heb je niet nodig ook al weet je dat er meer is en dat het beter kan.

GoComfy Ontwerp Tevredn

De 10 is echt de max. Meer is niet haalbaar en dat maakt het ook meteen een stuk moeilijker om te bereiken, als het überhaupt al mogelijk is.

Het gaat om jou

Het is ook niet zo dat je dan maar “tevreden moet zijn met wat je hebt” en je je maar bij de situatie moet neerleggen. Of dat je geen geluksgevoel meer zou mogen nastreven.

Je zou nog steeds voor datgene moeten gaan waar jij blij van wordt. Het hoeft alleen niet persé altijd prachtig/geweldig/perfect te zijn. Zolang jij (ja jij, niet iemand anders; jij) ervan geniet en er tevreden mee bent, dan is het goed.

Want dat is uiteindelijk wat je wilt; dat jij tevreden bent. Word je vanzelf een vrolijker mens van.

En als er dan iets voorbijkomt waarvan jij het wél de moeite waard vindt om voor die 10 te gaan, dan doe je dat toch gewoon?

Deze gedachtekronkel is trouwens ook de inspiratie geweest voor het ontwerp Tevreden, dat je hier vinden.

 

 


Laat je reactie achter